top of page

Eines per aplicar l’aprenentatge col·laboratiu dins i fora de l’aula.

Actualizado: 8 may 2019

Les TIC i les TAC ofereixen tant als docents com als alumnes un munt de possibilitats per facilitar l’aprenentatge col·laboratiu. Al post anterior varem parlar dels elements essencials per garantir l’aprenentatge col·laboratiu. A continuació farem un recull de recursos que faciliten aquestes tasques.


ESPAIS VIRTUALS COMPARTITS


o Office365. Microsoft proporciona moltíssimes eines que afavoreixen l’aprenentatge col·laboratiu. Alguns exemples són: Word, amb la possibilitat fer documents col·laboratius en la seva versió online. Podem dir el mateix amb Excel i PowePoint, les seves versions online ens permeten modificar-los juntament amb els altres membres de l’equip. Parlant d’equips, existeix Team, una eina que ens ajuda a organitzar el nostres equips de treball diferents. Aquests són només alguns dels exemples que ens pot oferir Microsoft amb el seu Office365.


o Google Apps for Education. Té les mateixes funcions que la versió de Microsoft, però Google aposta per un programari 100% en línia. A més a més té la ventatge de ser completament gratuït. Per utilitzar totes les seves funcions només fa falta una conta de Google i connexió a internet.


o Edmodo. Plataforma educativa que permet compartir documents i informació i comunicar-se en un entorn privat, a mode de xarxa social. Et permet identificar-te amb diferents perfils: professor, alumne o famiiar. És pot vincular amb Google Apps for education o bé Microsoft i et permet tenir tot el que necessites per gestionar les teves tasques col·laboratives en un sol lloc. És molt útil per als petits, perquè les famílies també hi tenen un paper i poden veure el que fan tant alumnes com professors.


RECURSOS PER COMUNICAR-SE DEBATRE I COL·LABORAR


o Blogger. Eina de creació de blogs de Google, senzilla i eficaç, per a tot tipus d’usuaris.


o WordPress. Una de les eines de creació de blogs més completes, ja que permet personalitzar i adaptar la bitàcola a les necessitats de cada usuari.


o Tumblr. Plataforma de microblogging centrada sobretot en la imatge, tot i que també permeti incloure textos, vídeos, enllaços o àudios.


o Remind. Aplicació de missatgeria segura on els números queden ocults. A més, permet enviar arxius adjunts i clips de veu, i establir una agenda de tasques amb recordatoris.


o Google Hangouts. Aplicació amb la qual es pot establir un grup de xat o videoxat (fins a 10 persones) que permet enviar lliçons online amb els alumnes o crear una classe o grup virtual d’intercanvi d’opinions.

o Marqueed. Eina online amb la qual els usuaris poden realitzar marques i comentaris sobre una imatge per posar en comú les seves idees i intercanviar opinions de forma visual. Permet crear grups i projectes.


o Voxopop. Sistema de fòrums amb veu. Els usuaris inclosos en determinat grup de treball poden opinar respecte al tema proposat mitjançant àudios que van apareixent com a respostes.


o Padlet. Eina per crear murs virtuals de forma col·laborativa, en els quals es pot incloure elements multimèdia, vincles i documents.


o Stormboard. Eina online per fer pluja d’idees 2.0 i intercanviar opinions sobre un tauler virtual. La versió gratuïta permet treballar en grups de fins a cinc usuaris.


o Mindmeister. Aplicació per elaborar mapes mentals en línia i de forma col·laborativa, útils per fer pluja d’idees o estructurar els eixos del treball. Permet insertar multimèdia, gestionar i assignar tasques i convertir-les en una presentació o en un document per imprimir.

o Symbaloo. Tauler virtual per compartir enllaços o recursos web interessants, perfecte per recopilar fonts o documentació.


EINES PER A COMPARTIR ARXIUS


o Dropbox. El servei d’emmagatzematge en línia més utilitzat, per guardar tot tipus d’arxius. Ofereix la possibilitat de crear carpetes compartides amb altres usuaris i connectar-se des de diferents dispositius mitjançant apps. o Google Drive. Emmagatzematge al núvol de 15Gb, per guardar i compartir tot tipus de documents i carpetes. Disponible com aplicació per a mòbils i tauletes. A més, permet editar directament els documents en línia amb Google Docs.


o WeTransfer. Una manera senzilla d’enviar documents, especialment de grans dimensions (fins a 2Gb), a qualsevol usuari a través d’un enllaç via email. Els arxius no s’emmagatzemen, només es conserven uns dies i després es borren.

o Jumpshare. Espai online per pujar arxius d’alta qualitat sense que es perdi informació i compartir-los amb qui sigui.


RECURSOS PER ORGANITZAR LA FEINA


o Google Calendar. El calendari online de Google permet establir tasques i dates, cites, alarmes i recordatoris i, a més, es pot compartir entre diversos usuaris que afegeixin esdeveniments comuns. o Hightrack. Gestor de tasques online i descarregable per organitzar la feina, gestionar una agenda de tasques personal i establir terminis d’entrega o compliment. o WorkFlowy. Eina en línia amb la qual es pot establir un flux de treball col·laboratiu amb tasques jerarquitzades de forma molt visual. Els usuaris o convidats a la llista poden aportar i modificar el flux segons es compleixin objectius. o Symphonical. Calendari virtual a mode de pissarra en el qual es poden afegir i gestionar tasques a través de notes adhesives multimèdia. Permet l’edició col·laborativa entre un grup establert i enllaçar directament amb Google Hangouts per xatejar o fer videoconferències.

2 commentaires


Molt interessant! Hi havia moltes eines que desconeixia i que trobo que tenen moltes possibilitats tant per facilitar l'aprenentatge col·laboratiu com també per desenvolupar la competència digital tant dels infants com dels adults, a més que aquestes eines ens permeten adquirir nous coneixements per desenvolupar-nos i comunicar-nos en la societat de la informació.

J'aime

Monica Bosch
Monica Bosch
14 mai 2019

Em sembla molt interessant aquesta entrada. És una bona selecció de les eines que tenim al nostre abast per treballar de manera col·laborativa i n'hi ha algunes que desconeixia i que segur em serviran en un futur.

J'aime
Treball de curs de l'assignatura "Programes Multimèdia Infantils i Juvenils” de la Menció en TIC del Grau dels Estudis de Mestre d'Ed.Primària i Grau dels Estudis de Mestre d'Ed.Infantil de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Curs 2018-19. 

© 2023 by Digital Marketing. Proudly created with Wix.com

bottom of page