Eines per aplicar l’aprenentatge col·laboratiu dins i fora de l’aula.
- Maria Plaja
- 29 mar 2019
- 4 Min. de lectura
Actualizado: 8 may 2019
Les TIC i les TAC ofereixen tant als docents com als alumnes un munt de possibilitats per facilitar l’aprenentatge col·laboratiu. Al post anterior varem parlar dels elements essencials per garantir l’aprenentatge col·laboratiu. A continuació farem un recull de recursos que faciliten aquestes tasques.
ESPAIS VIRTUALS COMPARTITS
o Office365. Microsoft proporciona moltíssimes eines que afavoreixen l’aprenentatge col·laboratiu. Alguns exemples són: Word, amb la possibilitat fer documents col·laboratius en la seva versió online. Podem dir el mateix amb Excel i PowePoint, les seves versions online ens permeten modificar-los juntament amb els altres membres de l’equip. Parlant d’equips, existeix Team, una eina que ens ajuda a organitzar el nostres equips de treball diferents. Aquests són només alguns dels exemples que ens pot oferir Microsoft amb el seu Office365.
o Google Apps for Education. Té les mateixes funcions que la versió de Microsoft, però Google aposta per un programari 100% en línia. A més a més té la ventatge de ser completament gratuït. Per utilitzar totes les seves funcions només fa falta una conta de Google i connexió a internet.
o Edmodo. Plataforma educativa que permet compartir documents i informació i comunicar-se en un entorn privat, a mode de xarxa social. Et permet identificar-te amb diferents perfils: professor, alumne o famiiar. És pot vincular amb Google Apps for education o bé Microsoft i et permet tenir tot el que necessites per gestionar les teves tasques col·laboratives en un sol lloc. És molt útil per als petits, perquè les famílies també hi tenen un paper i poden veure el que fan tant alumnes com professors.
RECURSOS PER COMUNICAR-SE DEBATRE I COL·LABORAR
o Blogger. Eina de creació de blogs de Google, senzilla i eficaç, per a tot tipus d’usuaris.
o WordPress. Una de les eines de creació de blogs més completes, ja que permet personalitzar i adaptar la bitàcola a les necessitats de cada usuari.
o Tumblr. Plataforma de microblogging centrada sobretot en la imatge, tot i que també permeti incloure textos, vídeos, enllaços o àudios.
o Remind. Aplicació de missatgeria segura on els números queden ocults. A més, permet enviar arxius adjunts i clips de veu, i establir una agenda de tasques amb recordatoris.
o Google Hangouts. Aplicació amb la qual es pot establir un grup de xat o videoxat (fins a 10 persones) que permet enviar lliçons online amb els alumnes o crear una classe o grup virtual d’intercanvi d’opinions.
o Marqueed. Eina online amb la qual els usuaris poden realitzar marques i comentaris sobre una imatge per posar en comú les seves idees i intercanviar opinions de forma visual. Permet crear grups i projectes.
o Voxopop. Sistema de fòrums amb veu. Els usuaris inclosos en determinat grup de treball poden opinar respecte al tema proposat mitjançant àudios que van apareixent com a respostes.
o Padlet. Eina per crear murs virtuals de forma col·laborativa, en els quals es pot incloure elements multimèdia, vincles i documents.
o Stormboard. Eina online per fer pluja d’idees 2.0 i intercanviar opinions sobre un tauler virtual. La versió gratuïta permet treballar en grups de fins a cinc usuaris.
o Mindmeister. Aplicació per elaborar mapes mentals en línia i de forma col·laborativa, útils per fer pluja d’idees o estructurar els eixos del treball. Permet insertar multimèdia, gestionar i assignar tasques i convertir-les en una presentació o en un document per imprimir.
o Symbaloo. Tauler virtual per compartir enllaços o recursos web interessants, perfecte per recopilar fonts o documentació.
EINES PER A COMPARTIR ARXIUS
o Dropbox. El servei d’emmagatzematge en línia més utilitzat, per guardar tot tipus d’arxius. Ofereix la possibilitat de crear carpetes compartides amb altres usuaris i connectar-se des de diferents dispositius mitjançant apps. o Google Drive. Emmagatzematge al núvol de 15Gb, per guardar i compartir tot tipus de documents i carpetes. Disponible com aplicació per a mòbils i tauletes. A més, permet editar directament els documents en línia amb Google Docs.
o WeTransfer. Una manera senzilla d’enviar documents, especialment de grans dimensions (fins a 2Gb), a qualsevol usuari a través d’un enllaç via email. Els arxius no s’emmagatzemen, només es conserven uns dies i després es borren.
o Jumpshare. Espai online per pujar arxius d’alta qualitat sense que es perdi informació i compartir-los amb qui sigui.
RECURSOS PER ORGANITZAR LA FEINA
o Google Calendar. El calendari online de Google permet establir tasques i dates, cites, alarmes i recordatoris i, a més, es pot compartir entre diversos usuaris que afegeixin esdeveniments comuns. o Hightrack. Gestor de tasques online i descarregable per organitzar la feina, gestionar una agenda de tasques personal i establir terminis d’entrega o compliment. o WorkFlowy. Eina en línia amb la qual es pot establir un flux de treball col·laboratiu amb tasques jerarquitzades de forma molt visual. Els usuaris o convidats a la llista poden aportar i modificar el flux segons es compleixin objectius. o Symphonical. Calendari virtual a mode de pissarra en el qual es poden afegir i gestionar tasques a través de notes adhesives multimèdia. Permet l’edició col·laborativa entre un grup establert i enllaçar directament amb Google Hangouts per xatejar o fer videoconferències.
Molt interessant! Hi havia moltes eines que desconeixia i que trobo que tenen moltes possibilitats tant per facilitar l'aprenentatge col·laboratiu com també per desenvolupar la competència digital tant dels infants com dels adults, a més que aquestes eines ens permeten adquirir nous coneixements per desenvolupar-nos i comunicar-nos en la societat de la informació.
Em sembla molt interessant aquesta entrada. És una bona selecció de les eines que tenim al nostre abast per treballar de manera col·laborativa i n'hi ha algunes que desconeixia i que segur em serviran en un futur.